Je kent de reikwijdte van de stemmen van je zangers, je weet welk nummer je wil arrangeren en wie de lead krijgt, en dan? Wordt het homofoon of niet? Hoe verklank je dat typische gitaarrifje? Wat doe je om de bas te laten grooven? Arrangeren is een heel gepuzzel. Ook als je thuis bent in je muziektheorie kom je voor talloze keuzes te staan om een stuk te bewerken voor stemmen. Arrangeren is een ambacht. Het goede nieuws is, dat je het kunt leren. Tijs Krammer helpt je daarbij op weg door zijn jarenlange praktijkervaring te delen en laat je met praktische voorbeelden de mogelijkheden zien.

Ben je een beginner die niet weten waar te beginnen of juist een gevorderde arrangeur die even niet weet hoe hij verder moet? Laat je inspireren door Arrangeren voor koor en vocal group en ontdek hoe bevredigend het schrijven is als de noten op hun plek schuiven.

Quotes

Zelden zag ik de grotere en kleinere vraagstukken die een arrangeur tegenkomt zó goed verwoord, zó to the point en zó systematisch behandeld. In een rustige en precieze stijl, en voorzien van talloze muziekvoorbeelden, doceert hij de stof op een manier die uiterst plezierig is voor zowel de aspirant als de ervaren vakman.

Bob Zimmerman, componist en arrangeur, o.a. voor het Metropole Orkest

Wie graag arrangeert voor stemmen kijkt uit naar het moment waarop de geschreven noten als gezongen muziek tot leven komen. Tijs Krammer beschrijft op zeer aangename en heldere wijze de weg hiernaartoe.

Hans Cassa, zanger van Montezuma’s Revenge

Opzet van het boek

Het boek omvat acht stukken. In elk hoofdstuk wordt een deelgebied van het arrangeren behandeld:
1. Stemsoorten en bezettingen
2. Ritme
3. Akkoordsymbolen
4. Harmonieën schrijven
5. Arrangeren in lagen
6. De begeleidende stemmen en de basstem
7. De opbouw van een arrangement
8. Notatie

Recensie

(Zing Magazine, oktober 2013)

Arrangeeroefeningen

In het boek staat voornamelijk theorie en muziekvoorbeelden, maar in het boek staan geen oefeningen. Die kun je wel vinden op mijn blog.

Mp3’s van muziekvoorbeelden

De lezer van het boek kan op de volgende pagina’s de mp3’s van de muziekvoorbeelden beluisteren:
Inleiding
Hoofdstuk 1
Hoofdstuk 2
Hoofdstuk 4
Hoofdstuk 5
Hoofdstuk 6
Hoofdstuk 7
Hoofdstuk 8