Bij het inzingen met een koor is het leerzaam om meerstemmige oefeningen te doen. Maar je wilt niet te lang bezig zijn met noten instuderen en liever ook geen bladmuziek uitdelen, want dan gaat er zoveel aandacht naar het papier. Je wil juist dat de zangers op elkaar gericht zijn.

Tijs Krammer ontwikkelde – in aansluiting op zijn eerdere boek Meerstemmig inzingen – efficiënte oefeningen die zangers stimuleren de klank op elkaar af te stemmen en zo bijdragen aan een mooiere koorklank. Hij geeft praktische aanwijzingen waarmee je de oefeningen eenvoudig aanpast aan het niveau van de groep. Veel melodieën in dit boek bestaan uit een sequens. De structuur ervan is eenvoudig en dat maakt het gemakkelijk om te onthouden. De vele variaties maken het inzingen afwisselend en uitdagend. Een harmonischer start van de repetitie kun je je koor of vocal group niet geven.

Quotes

“Onder inzingen wordt vaak verstaan: groepsgewijs de stem opwarmen. Maar bij gevorderde kamerkoren is het opbouwen van concentratie en het scherpen van de oren minstens zo belangrijk. De gegeven oefeningen zijn hiervoor heel geschikt. En ze zullen dirigenten ongetwijfeld inspireren zelf op den duur nieuwe, moeilijkere varianten te verzinnen.”

Nico van der Meel, koordirigent en zanger, befaamd om zijn vertolkingen van evangelistenpartijen in de Passionen van Bach

“Wat fijn om weer een duidelijk gestructureerd en inspirerend boek te zien van Tijs Krammer. De oefeningen zijn goed zingbaar en tegelijkertijd uitdagend voor de zangers. Op deze manier is inzingen voor iedereen leuk!”

Merel Martens, dirigent van Voïsz en van Pitch control

Mp3’s

Alle inzingoefeningen zijn op de onderstaande pagina’s te beluisteren, zodat je als lezer op eenvoudige manier een indruk kunt krijgen van de noten.
   Hoofdstuk 1
   Hoofdstuk 2
   Hoofdstuk 3
   Hoofdstuk 4
   Hoofdstuk 5
   Hoofdstuk 6
   Hoofdstuk 7
   Hoofdstuk 8
   Hoofdstuk 9