Inzetten aangeven op verschillende tellen

Een dirigent geeft inzetten aan. De beweging van de dirigent loopt vooruit op de inzet, zodat de zangers de inzet kunnen zien aankomen. De conventie is dat de voorbereidende beweging op de tel vóór de inzet begint. Bijvoorbeeld, als de inzet op tel 4 is, begint de voorbereidende beweging op tel 3.

Het aangeven van inzetten vóór de daadwerkelijke inzet vergt behoorlijk wat oefening voor beginnende dirigenten. Hieronder staan oefeningen voor het geven van inzetten op verschillende tellen. Om de oefening zo concreet mogelijk te houden zijn er bekende liedjes gekozen. De voorbereidende beweging is telkens aangegeven met een pijl, die met een boogje loopt van de tel vóór de inzet naar de tel van de inzet.

Jazz standards

Neem het begin van de standard My funny Valentine. De eerste noot valt op de tel 1. De voorbereidende beweging moet dus beginnen op tel 4:De eerste noot van de standard Autumn leaves begint op tel 2. De voorbereiden beweging begint dus op tel 1:
De eerste noot van de standard Summertime begint op tel 3:De eerste noot van de standard Misty begint op tel 4:

Combinatie

Deze vier inzetten kunnen gecombineerd worden tot één oefening waarin de vier inzetten na elkaar volgen. De liedjes zijn in alle vier in de toonsoort F-groot / D-klein gezet, zodat de liedjes bij elkaar aansluiten:

Pop

Voor de dirigent die zich meer thuis voelt in de popmuziek, zijn hier vier popliedjes met inzetten op verschillende tellen. Yesterday van The Beatles begint op tel 1:Tears in heaven van Eric Clapton begint op tel 2:Het refrein van Bridge over troubled water van Simon and Garfunkel begint op tel 3:En Hey Jude van The Beatles begint op tel 4:

Gecombineerde oefening

De vier inzetten achter elkaar geeft de volgende oefening: