Stipt

Hoe leuk het ook is om in een koor te zingen, het blijkt voor zangers moeilijk om op tijd op een repetitie te komen. Zo gaat dat overal. Het zit misschien ingebakken in de menselijke aard, dat we te vroeg komen overdreven vinden, en te laat komen acceptabel.

Jammer is dat. Vroeg komen heeft zoveel voordelen! Je kunt een babbeltje maken, stoelen klaarzetten, koffie zetten, nog even door je bladmuziek neuzen, de regen van je afschudden. En vooral kun je even omschakelen, de dag achter je laten, je hoofd zetten naar lekker zingen.

Wat kun je als dirigent doen om de zangers op tijd te laten komen? Eigenlijk niet zoveel. Zeuren kun je, maar dat is negatief. Straffen uitdelen, maar dat haalt de lol van een repetitie. Smeken, daar moet je als dirigent boven staan. Mensen aanspreken op hun verantwoordelijkheid, dat is het beste, maar het effect is helaas tijdelijk.

Eigenlijk is er maar één ding dat je kunt doen als dirigent. Begin stipt op tijd. Acht uur? Gaan staan, inzingen! Ook al is er slechts een handvol zangers. Gewoon met een serieus smoel een begin maken met de repetitie. Zorgen dat er een goede concentratie is. Zangers die te laat komen, schuiven stilletjes aan en beseffen dat ze te laat zijn. En hopelijk beseffen ze ook dat ze iets leuks gemist hebben (over hoe je het inzingen zinvol en afwisselend maakt later meer).

O ja. En stop op tijd met zingen. Als je de zangers vraagt de begintijd te respecteren, zorg er dan als dirigent voor dat je de eindtijd respecteert. Er zijn altijd wel zangers die de trein moeten halen of de volgende dag vroeg op moeten. En bovendien: dan kun je op tijd beginnen aan de laatste fase van de repetitie: socialiseren met een drankje 😉